M. LÉVYOVÁ: Všetky sestry by mali mať pri výkone povolania rovnaké podmienky

24.04.2010 Poprad

Poprad 24. apríla (TASR) – Na sneme Slovenskej komory zdravotných sestier a pôrodných asistentiek si dnes v Poprade volili nové vedenie, svoju pozíciu si obhájila staronová prezidentka Mária Lévyová.
Snem sa okrem toho niesol v duchu problémov sestier v oblasti odmeňovania a podmienok na výkon povolania. Lévyová uviedla, že najdôležitejšie časti výzvy, ktoré komora adresovala Ministerstvu zdravotníctva SR, sa týkali predovšetkým rovnakých podmienok pre všetkých zdravotníckych pracovníkov pri výkone povolania. „Pretože v rámci hodnotenia sústavného vzdelávania tu vzniká nezrovnalosť, že by sme my, ako komora, mali pokryť náklady aj za sestry, ktoré nie sú našimi členkami, “ priblížila Lévyová. Dôležitá je tiež kontrola v oblasti personálnych normatív, pričom chýba spätná väzba.
Čo sa týka odmeňovania zdravotných sestier, delegáti jednotlivých regionálnych komôr sa musia dohodnúť, či chcú prejsť na odmeňovanie prostredníctvom hodinovej mzdy alebo sa vrátiť k zákonu o verejnej službe. „Ďalej sú to požiadavky agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti, pretože pribudol počet sestier v agentúrach, ale sieť nie je naplnená, pretože poisťovne ich platia neprimerane. Je to potrebné riešiť, “ zhodnotila prezidentka.
Chýba tiež humanizácia starostlivosti o ženy a matky, ktoré sa chystajú rodiť doma. Ide o psychologicko-fyzickú prípravu a popôrodnú starostlivosť, je nedostatok pôrodných asistentiek v tomto prostredí. „Celý snem je zameraný na zlepšenie podmienok výkonu nášho povolania, odmeňovania, ako aj na skvalitňovanie starostlivosti, “ zhodnotila.
V oblasti zdravotno-sociálnej starostlivosť je tiež problém, pretože sa môže stať, že sestry, ktoré pracujú v sociálnych zariadeniach, opäť klesnú na pozíciu opatrovateliek. To aj napriek tomu, že v týchto domovoch sa nachádzajú aj ľudia s ťažkým zdravotným postihnutím. „Oni okrem opatrovateľstva potrebujú aj zdravotnú starostlivosť, čiže sestru, “ priblížila Lévyová.
Podľa nej je dôležité, aby sa všetky sestry združovali v komore. Motiváciou pre momentálne nečlenky by mala byť predovšetkým rozdielnosť podmienok v oblasti sústavného vzdelávania na konferenciách a odborných seminároch. „Myslím si, že každý by mal mať v sebe toľko stavovskej hrdosti, že by to malo byť pre neho cťou byť členom komory a nie povinnosťou, “ konštatovala Lévyová.
U sestier tiež rezonuje problém sústavného vzdelávania, ktoré je dané zo zákona, pričom si ho z väčšej časti musia hradiť zo svojich prostriedkov. S každým vzdelanostným stupňom by podľa prezidentky malo prísť následné zvyšovanie platu tak, ako je to u pedagogických pracovníkov.
Lévyová tiež hovorila o motivácii študentov, aby si za svoje budúce povolanie vybrali práve oblasť zdravotníctva. „Celou spoločnosťou rezonuje finančná kríza, avšak v našom sektore nedochádzalo k hromadnému prepúšťaniu, čo znamená, že tu je vždy určitá istota získania pracovnej pozície, “ priblížila. Na to, aby sa zvýšil počet študentov a vyštudovaných zdravotných pracovníkov, je však potrebné aj vytvorenie prijateľných pracovných i platových podmienok.
 

Vyberte región